Recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek onthullen dat huishoudens in Krimpen aan den IJssel in de afgelopen tien jaar een duidelijke daling in welvaart hebben ervaren. De samenvoeging van opleidingsniveau, inkomen en arbeidsparticipatie wijst uit dat in 2023 het totale welvaartsniveau lager was dan in 2014.
Desondanks blijkt uit de cijfers dat Krimpen aan den IJssel over het algemeen een hoger welvaartsniveau heeft dan vergelijkbare gemeenten. In vijf van deze gemeenten is het welvaartsniveau hoger, terwijl het in tien gemeenten juist lager ligt.
De relatief hoge welvaart in Krimpen aan den IJssel is voornamelijk te danken aan bovengemiddelde inkomens en vermogens, waardoor veel huishoudens zich financieel tot de betere helft van Nederland mogen rekenen.
Terwijl Nederland als geheel een stijging in welvaart heeft doorgemaakt, is de groei niet gelijk verdeeld over alle regio's. Gebieden waar de gemeente aanzienlijk investeert, zoals in parken, fietsroutes en nieuwe woningen, zien een snellere groei in welvaartsniveau. In contrast, regio's waar dergelijke investeringen achterblijven ervaren een minder sterke groei.
Het welvaartsniveau in Krimpen aan den IJssel is het meest gedaald in de wijk Kortland-Noord. Deze regio, waar huishoudens in 2014 boven het landelijk gemiddelde zaten, zijn nu onder het gemiddelde gezakt. Aan de andere kant behoren de meest welvarende huishoudens tot Oud Krimpen.
Op basis van CBS-cijfers zijn gemeenten die het meest op Krimpen aan den IJssel lijken geïdentificeerd, waaronder Papendrecht, Sliedrecht, Ridderkerk en anderen. De welvaartssituatie in Krimpen aan den IJssel is vervolgens met deze gemeenten vergeleken om inzicht te bieden in de welvaartstrends.