In Krimpen aan den IJssel is een significante daling van langdurig leegstaande woningen en panden waargenomen, zo blijkt uit recente statistieken van het CBS in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Het aantal langdurig leegstaande woningen liep terug van 70 naar 60 binnen een jaar, en in totaal waren er slechts 95 langdurig leegstaande panden, inclusief 25 bedrijfspanden.
In het kader van spookbewoning werden 30 woningen geïdentificeerd, wat betekent dat deze panden officieel leegstaan maar nog stroom verbruiken. Dit fenomeen kan wijzen op mogelijk criminele activiteiten of onofficieel bewonerschap, en in Krimpen aan den IJssel is het aantal van dergelijke gevallen lager dan in vergelijkbare gemeenten.
Vergeleken met vijftien gemeenten die qua fysieke omgeving het meest op Krimpen aan den IJssel lijken, is de leegstand van woningen hier aanzienlijk minder. De gemeenten Helmond, Papendrecht, Vlaardingen, en andere vergelijkbare locaties werden betrokken in deze analyse om de situatie in Krimpen aan den IJssel in perspectief te plaatsen.
Er is al lange tijd discussie over de mogelijkheid van een 'leegstandsheffing' om leegstand tegen te gaan. Ondanks recente oproepen in de Tweede Kamer, blijft woonminister Keijzer terughoudend om dergelijke maatregelen te nemen.