Recent onderzoek heeft verontrustende cijfers onthuld over de groeiende prevalentie van huidkanker in de gemeente Krimpen aan den IJssel. Uit rapporten blijkt dat het aantal diagnoses van huidkanker, waaronder PCC-tumoren en melanoom, aanzienlijk hoger is dan het landelijk gemiddelde.
Vrouwen in Krimpen aan den IJssel hebben volgens de recente gegevens 61 procent meer kans op een PCC-tumor in de opperhuid dan elders in Nederland. Daarnaast is de kans op het ontwikkelen van melanoom onder de vrouwelijke bevolking in Krimpen aan den IJssel ook 61 procent hoger dan het nationale gemiddelde.
De verschillen in kankerrisico tussen wijken worden deels toegeschreven aan uiteenlopende blootstelling aan zonlicht. Inwoners in bepaalde delen van Krimpen aan den IJssel spenderen meer tijd blootgesteld aan de zon, wat hun risico op huidkanker verhoogt. Bovendien speelt het beroep van individuen een rol, zoals bouwvakkers die intensief buiten werken.
Een opmerkelijk fenomeen dat bijdraagt aan de toename van gediagnosticeerde gevallen is het 'domino-effect'. Als mensen in de omgeving geconfronteerd worden met huidkanker en preventieve maatregelen nemen, stimuleert dit anderen om ook preventief medisch advies in te winnen. Dit heeft geleid tot een stijging in het aantal vastgestelde huidkankerdiagnoses in Krimpen aan den IJssel.
Terwijl het positief is dat veel huidkankergevallen vroegtijdig worden opgemerkt, benadrukt onderzoeker Marieke Louwman het belang van tijdige behandeling. Huidkanker vereist vaak een chirurgische ingreep en kan blijvende gevolgen hebben, vooral als de zon de primaire oorzaak is. De impact van deze ziekte op de gezondheidszorg en het individu mag niet worden onderschat.