De vraag naar hulp via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in Krimpen aan den IJssel is afgelopen jaar opnieuw gestegen. In 2023 maakten 1910 inwoners van Krimpen aan den IJssel gebruik van de WMO, wat een toename is ten opzichte van 2021 toen het aantal nog op 1840 lag.
De stijging in het aantal WMO-cliënten in Krimpen aan den IJssel is grotendeels toe te schrijven aan de vergrijzing. Uit gegevens blijkt dat één op de drie 75-plussers succesvol een beroep doet op de WMO. In Krimpen aan den IJssel betrof dit afgelopen jaar 1060 inwoners van 75 jaar en ouder.
De betaalbaarheid van de WMO staat centraal in een felle politieke discussie. Vanwege stijgende kosten, heeft het kabinet een eigen bijdrage ingevoerd voor mensen met een inkomen boven een bepaalde grens. Dit heeft geleid tot verdeelde meningen over de impact van deze maatregel.
Door de groeiende vraag naar WMO-hulp, ervaren sommige gemeenten capaciteitstekorten. Dit resulteert op sommige plaatsen in minder uren hulp of financiële ondersteuning voor huishoudelijke taken. Deze variatie tussen gemeenten heeft zelfs internationale kritiek van de Verenigde Naties opgeleverd.
De toenemende behoefte aan WMO-hulp in Krimpen aan den IJssel weerspiegelt de bredere trend in Nederland. De uitdagingen rondom financiering en capaciteit vragen om een grondige heroverweging van het huidige beleid om de kwaliteit en toegankelijkheid van de WMO te waarborgen.