In de afgelopen tien jaar hebben vrouwen in Krimpen aan den IJssel een opmerkelijke groei doorgemaakt, waarbij zij niet alleen de inkomenskloof met mannen hebben verkleind, maar deze zelfs hebben overtroffen. Uit recente gegevens van het CBS blijkt dat het percentage vrouwen dat de belangrijkste kostwinner is, in Krimpen aan den IJssel hoger is dan in vergelijkbare gemeenten.
Tussen 2014 en 2023 is het aantal vrouwen in Krimpen aan den IJssel dat een hoger inkomen heeft dan hun partners gestegen van 6% naar 8%. Deze stijging is de laagste onder gemeenten met een vergelijkbare inkomensverdeling. Daarnaast is het inkomen van vrouwen in de gemeente met maar liefst 34% gestegen, van 17.000 euro naar 23.000 euro per jaar, wat aanzienlijk sneller is gegroeid dan het inkomen van mannen in dezelfde periode.
Naast de inkomensstijging, is ook het aantal werkende vrouwen in Krimpen aan den IJssel toegenomen, met een jaarlijkse groei van ongeveer 1%. Het percentage vrouwen dat de primaire broodwinner is in een relatie is eveneens gestegen, waarbij Krimpen aan den IJssel zich onderscheidt van vergelijkbare gemeenten in deze ontwikkeling.
In een bredere context blijkt dat Nederland onlangs een bronzen medaille heeft behaald voor gendergelijkheid in Europa, waarbij alleen Zweden en Denemarken beter presteren. De scores op verschillende domeinen, waaronder gezondheid, geld, werk, macht, kennis en tijd, laten zien dat Nederland boven het Europees gemiddelde scoort en daarmee een positieve bijdrage levert aan gendergelijkheid.