Zorgkosten in Krimpen aan den IJssel blijven stabiel ondanks landelijke stijging

23 mei , 4:30 Nieuws
image 18 674486d6c56b5

Zorgkosten in Krimpen aan den IJssel blijven stabiel

De inwoners van Krimpen aan den IJssel hebben in het jaar 2023 ongeveer 91 miljoen euro aan zorgkosten vergoed gekregen vanuit de basisverzekering, wat neerkomt op gemiddeld 3135 euro per persoon. Dit bedrag blijft onveranderd in vergelijking met het voorgaande jaar, ondanks een algemene stijging in de zorgkosten in Nederland. De cijfers, afkomstig van databureau Vektis, tonen aan dat de gemiddelde zorgkosten in 2023 voor het eerst boven de 3000 euro per Nederlander uitkwamen.

Stijgende zorgkosten en vergrijzing

De stijging in zorgkosten is toe te schrijven aan verschillende factoren, waaronder toenemende kosten in de zorgsector, loonstijgingen en veranderingen in het basispakket. Bovendien heeft Nederland te maken met een snel vergrijzende bevolking, wat de vraag naar zorg verder doet toenemen. Ondanks deze landelijke trends blijven de zorgkosten per persoon in Krimpen aan den IJssel relatief laag. Uit vergelijkingen met vijftien soortgelijke gemeenten blijkt dat de gemiddelde vergoeding per persoon in Krimpen aan den IJssel lager ligt dan het gemiddelde van deze groep.

Zorgverzekeringen en premiestijgingen

Als gevolg van de stijgende zorgkosten zien we ook een toename in zorgpremies, waardoor het aantal wanbetalers in 2023 niet verder is gedaald. In Krimpen aan den IJssel hebben de premiestijgingen ertoe geleid dat een deel van de inwoners heeft overwogen om van zorgverzekering te wisselen. Momenteel is VGZ de grootste verzekeraar in de gemeente, met de meeste verzekerden.

Toekomstige ontwikkelingen

Hoewel de zorgkosten in Krimpen aan den IJssel momenteel stabiel zijn gebleven, roepen de landelijke trends en premiestijgingen vragen op over de betaalbaarheid en toegankelijkheid van zorg in de toekomst. Het is belangrijk om deze ontwikkelingen nauwlettend te volgen en te anticiperen op mogelijke consequenties voor zowel individuele verzekerden als zorgverleners in de regio.